Kemuncup Dalam Perjuangan
Persepsi, apabila merujuk ke Kamus DBP ia membawa makna -
(persépsi) gambaran atau bayangan dlm hati atau fikiran (tentang sesuatu), pandangan (menerusi pancaindera), tanggapan: kekuatan imaginasi, kepekaan dan ~nya terhadap alam dan kehidupan memberikan gaya dan pengucapan yg khusus pd karya-karyanya;
Saya pernah mengikuti satu tamrin,

Modul tamrin tersebut adalah bermain bola di padang rumput yang dipenuhi kemuncup, kami peserta tamrin mulakan permainan bola, ada yang bermain bola sekejap dan berhenti untuk mencabut kemuncup yang ada. Dan, ada juga yang tidak menghiraukan kemuncup, terus bermain bola dengan asyik.

Selesai sahaja bermain bola, Murabbi kami bertanya, apakah pelajaran yang kamu dapati dari modul ini?

Disebabkan keletihan bermain, kami tidak dapat memikirkannya, cuma di dalam kepala kami hanya ada perkataan "sihat".

Murabbi kami menjawab,

Dalam jemaah kita, sudah ada haluan dan arah tuju yang perlu dicapai, jika kita menghiraukan gangguan sepertimana kamu mencabut kemuncup, kamu akan memperlambatkan perjalanan untuk menuju ke arah sasaran sebenarnya. Sasaran sebenar adalah gol, namun jika kamu menghiraukan kemuncup yang ada, pencarian gol kamu akan terganggu.

PAS, ia sudah berada dilandasan yang benar dan setiap kali bermuktamar ia akan membawa agenda-agenda yang perlu dicapai dalam masa tertentu.

Apabila pandangan orang luar diambil kira secara serius dan hampir-hampir membuat jemaah bergolak, ia adalah perkara yang mungkin ahli jemaah terlepas pandang. Adakalanya kita suka melihat sesama kita berbalah sesama sendiri daripada perpaduan.

Walaupun ada yang terluka pada peristiwa yang lepas, jangan putus asa dalam kerja Islam ini, kalau tinggalkan kerja ini bukan Islam yang rugi, kita sendiri yang rugi.

Jangan Hirau Kemuncup di Jalanan.

-
0 Responses